»Ali bo tudi letos pečen odojek?« je bilo večkrat zastavljeno vprašanje kot pa »Kakšno bo vreme?«.

Osmo srečanje aerozaprege.si v Krškem so organizirali člani MK Krško in to kot vedno na »meji«. Na »meji« česa? Na »meji« kulinarike in modelarstva. Oboje je vsem nam v tem hobiju blizu. Tukaj je še ena »meja«. »Meja« zračnega prostora. Krško modelarsko letališče je v ožjem kontroliranem zračnem prostoru letališča Cerklje. Toda Matjažu kljub temu uspe pridobiti ustrezna dovoljenja s strani CAA, da se srečanje izpelje. Letošnje leto smo imeli še eno »mejo«, in sicer z vremenom. A na koncu se je vse dokaj dobro izteklo. Mogoče, če bi dokaj močan SV veter pričel pihati kakšnih štiri ure kasneje, bi bilo vse super. A tudi vremenarji vedno pogosteje natančno napovedo vreme.

Udeležba? Kot vedno številčna in iz vseh krajev Slovenije. Vsak organizator si želi številčno in raznoliko udeležbo svojega srečanja, saj je s tem povrnjen ves trud organizatorjev. Seveda pa je potrebno udeležence pravočasno obvestiti in pravilno motivirati, da postanejo del tega srečanja. Kot kaže, nam to uspeva in hvala vsem, ki že vrsto let prihajate na srečanje v Krško.

Da ne boste rekli, da ne napišem nič o samem modelarstvu. No ja, v bistvu se vse dogaja zaradi naše skupne »ljubezni« do tega hobija. Ampak tudi vse obrobno dogajanje je zelo pomembno za naše odlično skupno druženje. Kamp, ki zraste na robu letališča že v petek popoldan in ostane do nedelje pove, da srečanje ni samo modelarsko, temveč širše. Za nekatere že družinsko, saj vsak najde nekaj za sebe in v teh dveh dneh sreča prijatelje, znance, ter seveda spozna tudi nove obraze. Zato je to srečanje ne samo modelarjev temveč tudi njihovih družin. Evo pa spet nič o modelih.

Osem vlečnih modelov in preko petindvajset jadralnih modelov se je zvrstilo v treh dneh. Večinoma sami stari znanci, a nekaj tudi novih obrazov in modelov. Nekako smo se že navadili drug na drugega in poznamo letenje drug drugega, izbor modelov in ostale pritikline našega hobija.  Malo smo se poigrali in spogledovali s pravili tekmovanj aerozaprege, ki jih izvajajo v Nemčiji. Zanimivo in mogoče pričnemo tudi pri nas. Seveda pa naših srečanj ne smemo mešati s katerokoli obliko tekmovanja, ker srečanje in tekmovanje sta povsem različni zadevi in naj tako v korist vseh nas tudi ostane.

Letenje v petek popoldan je bilo »vroče«, a večer je prinesel krasno mirno vreme za nekaj mirnih letov. Sobota dopoldan je bila zelo letalna, a popoldan zaradi prihoda fronte in SZ vetra bolj kulinarična. Nedelja je delno nadomestila soboto.

Naša Luba in Bogo sta posnela materiala za tri kratke filme in jih zmontirala v svoji že prepoznavni obliki. Ne bom več pisal, raje si oglejte vse tri kratke filme. Saj veste, slika pove več kot 1000 besed.

Se vidimo naslednje leto!

Uroš Šoštarič 

 

Več slik...