Pravijo, da vsake toliko časa noben premor ne škodi. Po lanskoletni odpovedi srečanja aerozaprege.si v Krškem, zaradi izredno slabega vremena, smo letošnje srečanje še bolj podoživeli.

Srečanje v Krškem je bilo vedno zelo priljubljeno zaradi odlične lokacije, urejenosti samega modelarskega letališča, odličnih pogojev za letenje, odlične postrežbe in gostoljubnosti organizatorjev.  Zaradi tega smo letošnje srečanje še težje dočakali.

Krška kotlina je znana po vročih poletnih dneh, kar smo na srečanjih v preteklih letih že občutili. Zaradi letošnjega nadpovprečno toplega poletja smo se tega zopet bali, a vreme je bilo te dni idealno za letenje. Kot je že navada v letošnjem letu je udeležba na srečanjih zelo dobra, saj se na vsakem srečanju zbere preko 30 jadralnih modelov in preko 5 vlečnih modelov, tako se je zgodilo tudi v Krškem. Včasih se vprašam od kod takšno zanimanje in interes za tovrstna srečanja, ker vsi vemo, da modelarstvo zahteva obilico časa in finančnih sredstev samih modelarjev. Odgovor je na poudarku medsebojnega druženja in ne na tekmovalnosti, ki jo imamo že vsi dovolj v svojem življenju, saj nam primanjkuje ne stresnih situacij in sproščujočih trenutkov. Ta srečanja so zagotovo ne stresna in sproščujoča in so tudi največja modelarska druženja v Sloveniji. Krško je v vseh teh letih ostal na prvem mestu.

S samim srečanjem se nekako spreminja oziroma dopolnjuje samo modelarsko letališče Žadovinek pri Krškem, ki je v lasti Modelarskega kluba Krško. Vsako leto je kakšna novost. Tako je bilo tudi letošnje leto, saj so člani dopolnili obstoječo infrastrukturo z dodatnim več namenskim kontejnerjem. Okolica stez je vedno bolj urejena, saj se zadnja leta aktivno kosi trava in okolica ni prepuščena zaraščanju.  Naša srečanja in ostala tekmovanja, ki se odvijajo na tem letališču sigurno pripomorejo k razvoju samega letališča kot tudi same modelarske dejavnosti v teh krajih. Krško sodi v sam vrh modelarskih letališč pri nas in v okolici. Nekaj je lokacija, infrastruktura še več pa so gostoljubni člani MK Krško. Kot je nekdo rekel: »Organizatorji so postavili lestvico zelo visoko in jo bo težko preseči.«, tudi to je Krško.

Nekaj bi bilo potrebno reči tudi o samih modelih in organizaciji same aerozaprege.si. Modeli tako jadralni kot vlečni (motorni) so izpopolnjeni in modelarjih jih vešče pilotirajo. V vseh teh letih smo ujeli najbolj razvite modelarske narode in jim gremo tesno v korak ali smo celo nekje pred njimi. Domača zasebna in komercialna izdelava modelov je v samem vrhu. Mislim, da nobena država nima takšne organizacije tovrstnih srečanj aerozaprege, ki bi pokrivala celotno posamezno državo. Tukaj je nekaj prednosti v majhnosti naše države ali nas naša navidezna majhnost celo spodbuja k obstoju modelarstva  oziroma napredku le-tega. Z leti smo prerasli naše okvirje in postali prepoznavni tudi v tujini, kjer slovensko modelarstvo ni najbolj znano, le z izjemo F3J tekmovalcev. Veliko smo si sami krivi, saj vsak obdeluje svoj »vrtiček« in ni pripravljen pogledati čez svoj »plot« in si tako razširiti širino znanja, prijateljev... Znak naše prepoznavnosti je bil julijski obisk Philippa Gardemina. glavnega urednika druge največje nemške modelarske revije Aufwind, ki ima naročnike širom sveta. Presenečen je bil nad samo Slovenijo, Ljubljano, Gorenjsko (Jamnik, Bled) in razvitostjo našega modelarstva ter zagotavlja, da se še vrne , a takrat za daljši čas in z modeli.

Nekaj smo napisali o Krškem in še kaj dodali, saj to nekako sodi poleg.

Nasvidenje v Krškem 2016!

Kranj, 25.8.2015

Uroš Šoštarič