"Kemija" se mi zdi beseda, ki nadgradi lanskoletni "Presežek". Na letošnjem taboru Livno 2015 se je res vse "poklopilo". Od vremena, letališča, letenja, dobre hrane in predvsem mi kot igralci, smo dali vsak svoj pečat, k res enkratnemu tednu v Livnem.

 

Po petih letih organizacije našega kampa v Livnem, sem letošnjo organizacijo prepustil Damjanu, ki je to nalogo odlično izpeljal. Res je malo drugačen občutek, ko imaš manj skrbi in se lahko bolj predaš letenju. Z Radom sva izkoristila priložnost in se pred Livnim odpravila na pobočja Apeninov, v bližino Rietija, natančno na Monte Vettore. Tu sva preživela tri odlične letalne dni ob odlični italijanski hrani in gostoljubnosti. Zanimivo kako znajo domačini izkoristiti vsako priložnost za turizem, pa tudi modelarski. Marsikdo bi se od njih lahko veliko naučil, kako zaslužiti vsak dodaten evro, ki ti ga ni škoda dati, če ti za to res nekaj ponudijo. Od tu do Ancone in preko Jadrana v Split...do Livna ni več daleč.

Tu v Livnem se naša skupna predstava šele dobro prične. Dvanajst igralcev je odigralo letošnjo predstavo Livno 2015. Ne vem kako bi definiral zvrst te predstave...vsega po malem je bilo. Vsako leto nas je pričakala kakšna novost na samem letališču, a letošnje leto se je novost komaj pričela graditi. To nas je pomalem skrbelo, da zemeljska gradbena dela ne bodo ovirala našega letenja. A imeli smo srečo, da so dela celi teden mirovala in oder je ostal skoraj nedotaknjen. Čudili pa smo se odstranjeni ruši izpred obeh hangarjev, kar so storili že pred tremi tedni in vseeno bi bilo, če bi počakali do konca našega tabora. Občutek imam, da je domači aeroklub na velikem razpotju. Edo je odšel in vse skupaj skuša koordinirati iz daljave in držimo pesti, da bo klub uspešno prebrodil to oviro. Kot kaže bo letališče dobilo podobo sodobnega letališča, a brez tekoče vode in dviga kvalitete storitev to ne bo pomenilo prav dosti, žal.

Radovan, letošnji novinec poleg Zdravka je bil izjemno navdušen nad vsem kar je v Livnem doživel. Na moje vprašanje, če mu je žal za prejšnjih pet let, ko ga ni bilo poleg je odgovoril "Da..."...to pa pove vse. Zanimivo, da se še vedno najdejo skeptiki, ki ne morejo verjeti, da se lahko teden dni leti in uživa na modelarskem dopustu. A za vzdušje je bolje, da so skeptični in jih v Livnem ni.

Po vseh letih sem dobil občutek, da smo postali del livanskega dogajanja, oziroma smo se mi nekako vključili v samo življenje na velikem odru. Na carini nas že vsi poznajo in nova vodja me je osebno pozdravila, kar ti da res dober občutek. S člani domačega kluba smo, sploh ne vem kako naj to opišem, mogoče z njihovo "poslovico" " Mašala, mašala..."... Vsi, ki smo še doživeli skupno Jugoslavijo se spomnimo najbolj znane parole "Bratstvo in enotnost naših narodov in narodnosti", lepo zamišljeno, a žal ne preveč uspešno...v našem primeru pa ta "Bratstvo in enotnost" res živi in deluje ter nam jo nihče ne more vzeti, kot le sami sebi.

Vseh dvanajst letošnjih igralcev, ki so odprli letošnjo sezono letalskih predstav na "livadi" je s svojimi modeli dodobra zapolnilo veliki hangar "oder". Veseli nas tudi, da se hangar polni tudi z jadrilicami domačega in drugih bližnjih aeroklubov. Vsak dan za sebe se je odigrala svoja predstava z drugim igralcem v glavni vlogi. Piloti "šlep" modelov so vedno glavni igralci ali imajo vsaj glavno stransko vlogo. Dejan in Uroš M. sta tu odlično odigrala svoji vlogi in se včasih tudi pojezila nad livansko termiko in grozila "jadralcem", da vsak let preko ene ure kliče po "penalih", ker ona nimata dovolj dela in sta željna letenja. Hvala obema za "šlepe" direktno v steber, pred katerim nas je pogosto dodobra premetalo. Zanimivo je opazovati kako vsak posameznik jemlje letenje in kje si postavi svoje meje, s katerimi je zadovoljen. Prav to osebno zadovoljstvo je na nek način bistvo letošnje "kemije" na "livadi". Ta "kemija" se je prelivala iz letenja, preko hrane do odličnega in zdravega humorja na vseh dvanajst igralcev, ki so jo znali odlično absorbirati in vsak svoj trenutek tudi plasirati navzven. Nekateri smo malo bolj adrenalinski in s tem tudi "napeti", ko drugi vse skupaj spremljajo zelo mirno in na nek način oddaljeno tudi preko objektiva, Gorazd hvala za odlične slike. Kot je že nekje napisal Zdenko, zopet ista igralca na istem odru...Zdenko in jaz sva na nek način v vseh teh letih postala "jadralski tandem". Žene naju strast do jadranja, do časovnih in višinskih mej. Prvo uro jadranja sva si vsak sebi, a po eni uri združiva moči in se spodbujava. Letošnje leto so bili redki leti pod eno uro bolj pogosti blizu dveh ur in tudi kar nekaj "jurjov" je padlo. Jure je druge vrste jadralec, se vidi, da je tekmovalec, saj vse opravi sam tiho in neupadljivo. Včasih je kakšen odklop prenizko, tako, da ga Uroš M. podraži, da je včasih preje dol kot njegov "šlepar". Če smo že v Livnem naj napišem po njihovo "šemphirti" so prevladovali nad "livado" nad "šlajherji". Modeli kot modeli nekih velikih razlik ni, gre samo pa posameznikovo pripadnost in "kemijo" z modelom. Vreme je bilo res enkratno in v drugi polovici tedna tudi zelo termično, s kakšno značilno livansko tvorbo Cb-ja, ki je vsaj malo ohladil zrak in nam omogočil malo počitka. Več kot štiri ure na dan je zelo težko leteti, ker si dobesedno izmučen.

Hrana je svoje poglavje in pripravljamo si jo sami ter je vsako leto boljša, kot tudi organizacija dnevnih nalog. Damjan, Miha, Uroš M., Zdravko in nekateri stranski igralci so poskrbeli za razne dobrote, predvsem domače "bosanske", ki so nam jih zavidali tudi sami domačini.

Kupres! Odlična destinacija, da za kakšen dan pretrgamo livansko vsakdanjost. Upal sem na jugozahodni veter, da bi nam uspelo letenje na Stožeru, a tudi letošnje leto nam je bil usojen severni veter in pobočje Gradina. Enajst igralcev se je odločilo zamenjati oder. Eden se je odločil čuvati obstoječega. Pridružil se nam je kolega modelar Armin iz Nemčije iz znanega Oberstdorfa, ki je v nemški modelarski reviji Aufwind prebral moj članek o letenju na Kupresu in zgolj slučajno je njegova žena iz okolice Livna. Vreme je obetalo popoldanske nevihte, zato smo zgodaj poleteli. Težko se je predstavljati enajst modelov pa še helikopter na pobočju, a odleteli smo brez vseh težav, ker je bila zopet prisotna "kemija". Dva ista igralca, a na drugem odru sta odletela neverjetnih 3 ure in 45 min v enem letu, pa potem še pravi trenutek bežala pred kupreškim Cb-jem. Že na začetku sva ocenila, da nama bo sledil samo Marko, ki naju je kot "vlečni kolesar" pripeljal do finiša. Neprecenljivo je, ko te obišče Mate s skupino konjenikov in ko ti na štart pripeljejo zaboj "žuje" za "likof" po letenju. Večerja pri Mateju pa je že tradicija in vedno okusna s kakšno novo domačo jedjo. Mate, lastnik ranča, ki ga obiskujejo gostje iz vsega sveta vidi veliko priložnost v modelarskem turizmu in bi naredil vse kar je potrebno, da bi modelarski gostje prihajali na Kupreško ravan. Mate, računaj na našo pomoč!

Bolj kot se je bližal konec tabora, bolj so bili igralci utrujeni od vsakodnevnih predstav in njihova letošnja predstava je dobivala svojo dokončno obliko in vsebino. Na nek način so tu domači igralci gostujoči v naši predstavi, a vseeno odigrajo svojo vlogo s pomembno težo. Vlado in Mato ter Feliks in Bak so bili z nami. Žal je Feliks dodal svojo tragedijo, žalost se nam je zarisala na obrazu.

Letošnjih dvanajst igralcev je že potrdilo nastop na predstavi Livno 2016 in kot vsako leto se nam verjetno pridruži tudi kakšen debitant. Mogoče boš to prav ti.

Več slik lahko vidite na FB profilu, Aerotow Camp Livno 2014-2015

https://www.facebook.com/groups/1420003294928932/

Uroš Šoštarič

Kranj, 15.6.2015

Več slik