Ljubitelji aerozaprege smo se odvzali povabilu hrvaških modelarjev in se udeležili modelarskega srečanja v Osijeku. Uroš Šoštarič je s pomočjo Jureta Marca navezal stike z Antunom Šikićem iz AK Osijek in organiziral odpravo Aerozaprege Osijek 2013.

Namen srečanja je bil predstaviti hitro razvijajočo se panogo aerozaprega. Uspešno smo izvedli tudi mednarodno prijateljsko F3J tekmo. Srečanja se je udeležilo 6 slovenskih modelarjev. Imeli smo enega šleparja, pet jadralnih modelov in še nekaj elektro modelov.

Na pot smo se podali v petek po 12. uri in prispeli na športno letališče Čepin pri Osijeku malo po 17. uri. Latelišče je bilo pred vojno namenjeno kmetijski avijaciji in je tam domovalo 18 letal AN 2 ter nekaj Dromaderjev, ki so škropili polja po Slavoniji kot tudi širše. Letno so porabili cca 1,5 MIO litrov goriva.

Predsednik modelarske sekcije Antun Šikić in domačini so nas gostoljubno pričakali. Po predstavitvi modelarjev je sledilo sestavljanje modelov, hramba v hangarju in priprava na večerjo. V hangarju nas je pričakala legendarna leška padalska Cessna 206. Domačini so nam pripravili vrhunsko 'Ribjo čorbo' . Gostitelji so poskrbeli tudi za prenočišče, in sicer v njihovih letaliških prostorih na pravih vojaških posteljah. Kdor je služil vojsko mu je verjetno prišel marsikateri spomin nazaj.

V soboto nas je pričakalo lepo jasno vreme s temperaturami do 25 stopinj celzija. Takoj po zajtrku sta hrvaško nebo krstila legendarna mama Libella ter seveda novonastali Samser. Ob 10. uri smo jo mahnili na modelarsko pisto, ki se nahaja ob športni, ki je dolga skoraj 2 km ter nudi resnično ogromno prostora. Vzletali smo z asfaltne "rulnice" in pristajali na travniku. Nekako po 11. uri in vseh pripravah smo začeli s prikazom aerozaprege. Sosedje so bili tako navdušeni, da so že začeli resno razmišljati o izdelavi šlep mašine za naslednje leto. Vreme nam je ponudilo kar nekaj termičnih balončkov, tako da smo lahko dodobra izkoristili dan. Ob malo sreče se je dalo pojadrati preko tričetrt ure. Poleg aerozaprege smo z domačini izvedli tudi mednarodno prijateljsko F3J tekmo, na kateri je zmagal naš Jure Marc. Prav tako so tudi domačini leteli s svojimi motornimi modeli in predstavili svoj multikopter team. Po končanem letenju so nas domačini ponovno pogostili z večerjo in sicer z odličnim "Čobancem". Po odlični večerji je sledil nočni ogled mesta Osijek z Uroševim prijateljem Nenadom. Mesto nam je bilo predstavljeno tako z zgodovinskega kakor tudi turističnega vidika. Vsi smo se strinjali, da je to odlična destinacija za naše družine, saj je blizu tudi živalski vrt, Tvrđa, katedrala, kilometri sprehajalnih poti ob reki Dravi in Kopački Rit...

Naši upi za nedeljsko letenje so se razblinili, ko smo se zbudili v megleno nedeljsko jutro. Libelle in Samser sta poskušala razbiti meglo kar jima je ustelo malo po 11.30 uri. Antun Šikić nam je tudi pokazal njegove kit komplete prostoletečih jadralcev za dvoransko letenje s katerimi uri mlade modelarje. Klub lepo z mladimi in lepo je bilo videti vse te navdušene mlade modelarje. K sosedom smo ponesli tudi kit komplet Samser Jr in tako okužili še njih. Nad kompletom so bili navdušeni.

Vikend je minil zelo hitro in vsem udeležencem ostal v lepem spominu. Spoznali smo nove prijatelje, delili izkušnje, uživali v kuliraniki in seveda v letenju.

Če povzamemo je Osijek odlična destinacija za Aerozaprego in ostalo modelarsko letenje. Letališče nudi asfaltno in travnato stezo, hangar za hrambo modelov, spalnice s sanitarijami ter restavracijo. Samo mesto Osijek pa ima veliko turističnih in rekreativnih destinacij za celotno družino. Skratka za vsakogar v družini nekaj.

Se že veselimo ponovnega snidenja naslednje leto.

Več slik