Spoštovani obiskovalci naše spletne strani!

Leto je naokoli in tudi letošnje leto smo izdali koledar Aerozaprega.si, kjer so označena naša srečanja, kot tudi srečanja preko celotnega leta 2018.

Pričenjamo že enajsto sezono srečanj Aerozaprege.si in v prihajajočem letu bomo zaznamovali 10. obletnico prvega srečanja, ki je bilo v Pobrežju v Savinjski dolini. Organizirali bomo srečanje na istem letališču, kot pred desetimi leti. Več o vsem dogajanju pa pred pričetkom sezone, ki se že tradicionalno v začetku aprila prične v Vipavi.

Ob tej priložnosti naj vam zaželimo vesel Božič in srečno novo leto 2018!

Aerozaprega.si

»Ali bo tudi letos pečen odojek?« je bilo večkrat zastavljeno vprašanje kot pa »Kakšno bo vreme?«.

Letalce pa tudi letalske modelarje je vedno zanimalo kako bi lahko izdelali motorno letalo, ki bi lahko letelo tudi zelo počasi. Modelarji smo vedeli, da je za to potrebno uporabiti ustrezno krilo s profilom, ki ima velik vzgonski količnik, predvsem pa izdelati zelo lahko letalo. To zadnje pa je bilo pred nekaj desetletji težko izvedljivo, saj še nismo imeli lahkih materialov, pa tudi oprema (pogonski motor, sprejemnik, servomotorji, akumulatorji, podvozja itd.) je bila relativno težka.

21.-23.7.2017

Po priporočilih »Vrhniške« ekipe, ki je lani obiskala ta sejem in prijaznemu vabilu Philippa Gardermina (urednik Aufwinda), sva z Urošom sklenila, da bova letos tudi midva med nekaj tisoč obiskovalci šeste ponovitve sejma z imenom Segelflugmesse v Schwabmünchnu.

"Veš kako močna termika je bila" je bil stavek, ki me je pričakal ob mojem prihodu, sredi dneva, na modelarsko letališče v Prečni. Že na poti v Prečno so me spremljali lepi kumulusi, le prihajajoči jugozahodni veter me je skrbel za popoldansko letenje. Na srečo je veter pri Trebnjem ponehal in še ni dosegel Prečne. Ob mojem prihodu so bili kumulusi lepo razviti in že temne barve. Modeli so pod njimi lepo jadrali. "Šleparji" so počivali in na letališču je v takem slučaju tišina, zavlada nek mir, saj vsak uživa v svojem jadranju in se bori sam s seboj in z naravo za obstanek v zraku.